Waarom de verkoopprijs van IT-bedrijven maar blijft stijgen
De prijs van IT-bedrijven blijft stijgen. Volgens onderzoek van Brookz leggen kopers vandaag de dag een EBITDA-multiple van 6,55 neer voor een gemiddeld IT-bedrijf. Enkele jaren geleden lag deze multiple op nog slechts 5,7. Overnameadviseur Lucas Troelstra van M&A-bureau Match Plan legt uit waarom de prijzen almaar blijven toenemen.
Al zes jaar op rij is een stijging zichtbaar in de gemiddelde EBITDA-multiple (factor maal de operationele winst vóór rentekosten, belastingen en afschrijvingen) die voor IT-bedrijven in Nederland wordt betaald.
Een belangrijke reden achter de harde stijging is de algehele digitalisering van de samenleving. De wereldwijde digitalisering is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Leren, werken, winkelen: er wordt in recordtempo geschakeld tussen het fysieke en digitale domein.
De coronapandemie heeft de digitalisering nog verder versneld. Door de sterke toename in thuiswerken is onder andere de behoefte aan hardware en cloudoplossingen in een sneltrein beland. Door de tijdelijke sluitingen van fysieke winkels en de horeca zijn ook veel ondernemers in deze sectoren overgestapt op online concepten en oplossingen, hetgeen weer veel werk heeft opgeleverd voor website- en appontwikkelaars, maar bijvoorbeeld ook voor hosting- en IT-consultants.
De gehele digitaliseringsslag dient veilig en betrouwbaar te verlopen, wat weer werk biedt voor cybersecurityexperts. Met deze digitalisering komen vervolgens ook veiligheidsvraagstukken aan de orde.
Als gevolg van deze trends is de IT-sector een interessante markt voor zowel strategische partijen als investeerders, waardoor de vraag en dus ook de prijs van dit soort bedrijven stijgt. Dit positieve sentiment in de IT-sector geldt zeker niet voor alle sectoren in Nederland, bijvoorbeeld de horeca en de reis- en evenementensector zijn juist sectoren die kampen met dalende EBITDA-multiples.
Een andere reden voor de gestegen gemiddelde EBITDA-multiple is het feit dat de marktomstandigheden erg gunstig zijn. Er is veel kapitaal voorhanden en de rentes zijn historisch laag, wat zorgt voor een ideaal investeringsklimaat. Hierdoor zijn zowel investeerders als strategische partijen meer dan ooit op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden.
Omdat de IT-sector zijn bestendigheid tijdens de coronacrisis ruimschoots heeft bewezen en goede perspectieven kent richting de toekomst (de digitaliseringsslag zal de komende jaren nog aanblijven) staat de sector bij veel partijen bovenaan de M&A-lijst.
Voor ondernemers zorgen de huidige marktontwikkelingen ervoor dat het een uitstekend moment is om een overdracht te overwegen. Zorg tijdens zo’n proces echter dat je je niet blindstaart op de EBITDA-multiple. Binnen de sector zijn er namelijk aanzienlijke verschillen in de waardering van bedrijven waarneembaar, hetgeen afhankelijk is van een breed scala aan zowel interne als externe factoren.
Voor hoeveel een bedrijf verkocht wordt is daarnaast ook sterk afhankelijk van de kwaliteit en professionaliteit van het verkoopproces.
Bron: https://www.consultancy.nl/nieuws/38744/waarom-de-verkoopprijs-van-it-bedrijven-maar-blijft-stijgen